Du har ingen produkter i din favoritliste

Hvordan virker protein i håret?

Hvordan virker protein i håret?

Her på bloggen har vi før skrevet om, at du kan sikre dit hårs sundhed, hvis du sørger for at pleje det med protein. Men hvordan virker protein i håret? Er det et vidundermiddel, eller er det bare endnu en ingrediens? Hvorfor og hvordan skal du bruge det?

 

Hvad er protein egentlig?

For at sætte billede på, hvad protein egentlig er, så kan du se det som en slags legoklodser. Legoklodser, som vores krop bruger til at bygge alverdens ting, og en af de ting er vores hår. Legoklodserne kommer i en ufattelig mængde farver og former, hvor nogle er stærke til bestemte ting. I vores hår hedder klodsen keratin, og er perfekt til formålet, fordi keratinproteinet danner lange, stærke og fleksible fibre. Disse fibre er dog ikke stærkere, end at de kan blive skadet, så klodserne i kæden bliver løse eller knækker. Men hvad gør du, hvis skaden er sket?

 

Du kan styrke dit hår med protein

Proteinerne i dine hårplejeprodukter, er til stede for at styrke dit hår. Hvis dit hår mangler protein, så kan du opleve en forhøjet risiko for, at dit hår kan blive porøst. Hvis du ikke er stødt på ordet ’porøst’ før, så betyder det, at skællaget i dine hårstrå kan spalte sig udad. Skællaget er et slags hylster omkring hårstråene, der sørger for at dit hårs naturlige olier og fedtstoffer inde, mens det holder snavs og urenheder ude. Et hårstrå der har et glat og lige skællag, vil have et glansfuldt og sundt udtryk. På den anden side kan et meget skadet hårstrå, med mange spaltninger i skællaget, se lidt mat ud, og have tendens til krus. Spaltningerne gør nemlig, at dit hår har svært ved at holde på fugten. Men hvordan virker protein i håret?

 

Protein genopbygger dit hår, når det bliver slidt

Vi plejer gerne at omtale vores hår, som en levende del af os selv. Håret er dog ikke levende, på samme måde som f.eks. vores hud er – det kan ikke reparere sig selv. Når vi lever vores daglige liv, hvor vi styler vores hår, har det i knold, fletter det og vasker det, så slider vi langsomt på det. De slidskader der kommer, vil oftest kunne ses som knækkede hårstrå, og derudover som svage punkter i hårstrået. Dit hår har ikke nogen mulighed for selv at reparere skader, hvor små de end er, for det er ikke levende i den forstand. For at reparere dit hår kan du derfor benytte dig af proteinholdige produkter, der kan tilføre protein udefra.

 

Hvordan virker protein i håret?

Proteinet i dine hårplejeprodukter sørger for, at de proteinkæder som giver de individuelle hårstrå styrke, kan kobles sammen igen. Det der sker når håret er skadet er nemlig, at proteinkæden i hårets struktur bliver brudt. Der er stor forskel på hvor intensivt du kan tilføre protein, og nogle af de mest effektive behandlinger, dem vil du finde hos din frisør. For at genopbygge proteinkæderne, så er man nemlig nødt til først at blødgøre kædens struktur, så den bliver modtagelig for nye proteiner. Den slags behandling er dog kun nødvendig, hvis dit hår er meget skadet, og forhåbentligt er det ikke noget du har behov for. For at sikre dit hår mod skader, og reparere de småskader der allerede er, så kan du overveje en proteinholdig hårmaske. Vi anbefaler især Rain Dance Deep Repair Mask og INSIGHT Damaged Hair Mask.

Hvad mangler du?