Du har ingen produkter i din favoritliste

Parfume – syntetisk eller naturligt?

Parfume – syntetisk eller naturligt? 

Når du shopper hårpleje, hudpleje og kosmetik, så er der ingen tvivl om, at du er stødt på alverdens parfumer. Du ved nok også, at parfumer er noget, som du måske skal passe lidt på med. Der er nemlig risiko for at udvikle noget så kedeligt, som en parfumeallergi. Parfumeallergi går desværre aldrig væk igen, hvis du først har fået den. I nyere tid er det blevet meget almindeligt at se produkter, der markedsfører sig med naturlige parfumer, men er de virkelig sundere? 

 

Hvad er en parfume? 

I almindelig tale dækker ordet parfume over alt det, som kan kaldes for duftstoffer. I en mere klassisk definition, så er en parfume en blanding af æteriske olier, som til sammen former en parfume. Æteriske olier er betegnelsen for koncentrater af planteolier, som historisk har være brugt for deres unikke dufte. I nyere tid er det dog blevet nemmere at genskabe duftene syntetisk. De syntetiske parfumer er ofte identiske med de naturlige, da de syntetiske isolerer og genskaber selve duftmolekylet. Parfumer er dog ikke udelukkende noget, som kun bliver brugt til duft, de har hver især unikke kemiske egenskaber. Hos forbrugerrådet Tænk siger de det sådan her: 

Parfumestoffer er de duftende enkeltstoffer, som en parfume kan bestå af. Der findes cirka 3.000 forskellige stoffer, som producenter kan vælge mellem. Udover at kunne give duft til et produkt, kan parfumestoffer også tilsættes for at konservere produktet. 

 

Hvorfor kan jeg få parfumeallergi? 

Der er mange grunde til at du kan udvikle parfumeallergi, men det der sker for de fleste, det er for meget kontakt med bestemte parfumestoffer. Der er også en risiko forbundet med æteriske olier, da de naturlige bestanddele af æteriske olier, ofte indeholder kendte allergener. Af den årsag anbefales det meget stærkt, at æteriske olier aldrig anvendes i deres reneste form, men i stedet fortyndes før brug. Der er nemlig to vigtige dele i at udvikle parfumeallergi; hvor på huden, og hvor stærk en opløsning. Hvis du læser på din favoritparfumes etiket, så står der nærmest altid, hvor langt væk du skal holde parfumen, når du påfører den. Grunden til dette er, at du med den korrekte afstand til huden, spreder duftstofferne ligeligt. Når duftstofferne er spredt ligeligt, så minimerer du risikoen for at irritere huden. Dette er især vigtigt, når du bruger din parfume på sart hud, som f.eks. på hals og kraveben. 

 

Er naturlig parfume mere allergivenligt? 

Kort sagt, nej. Hvis du allerede har en allergisk reaktion på et bestemt duftstof, så er det ligegyldigt, om duftstoffet er naturligt eller syntetisk. På mange måder reducerer du faktisk risikoen for at få parfumeallergi med de syntetiske parfumer. De syntetiske parfumer giver nemlig producenter mulighed for at lave produkter, der har samme duft, men hvor der er større frihed i at formulere produktet. Den frihed betyder f.eks., at allergenerne fra de æteriske olier, som ikke er duftstoffet, kan undværes i den syntetiske variant. Dermed sagt så er syntetiske heller ikke nogen garanti, for der kan være anvendt andre tilsætningsstoffer i produktet, som du individuelt kan reagere allergisk på. Kig derfor altid på etiketten på det produkt, som du overvejer at købe. Tjek om der er brugt parfumer, som du er allergisk over for. Og hvis du har sart hud, så køb produkter der er certificeret allergivenlige. 

 

Hvad med parfume i hårprodukter? 

Inden for hårprodukter findes der 3 kategorier: med parfume, allergenfrie dufte og parfumefri hårprodukter. Hvis du er parfumeallergiker, så skal du som udgangspunkt holde dig fra hårprodukter med parfume. Hvis du kender præcis kender, hvilke dufte du er allergisk over for, så kan du kigge på produkter med andre allergenfri dufte. På den måde kan du stadigvæk få produkter, der dufter lækkert og behageligt uden at reagere allergisk. Så tænker du, hvad er allegenfrie dufte? Det er dufte, som er testet til at have minimal effekt på huden. Der er en række dufte som er ‘godkendte’, i kraft af at de ikke er direkte allergifremkaldende, hvis de anvendes i korrekte doser. Så hvis du kigger på ingredienslisten, så er det et godt pilemærke at ‘Parfum’ er længst nede på listen, hvis du leder efter hårprodukter med lidt parfume.  Husk at det gælder både i din hårplejerutine og i stylingen af håret. Leder du efter hårprodukter med mild parfume, så kan vi anbefale at tage et kig på INSIGHT, som kun bruger allegenefri dufte i deres hårprodukter, mens du hos Pure nan vil finde nogle hårprodukter, som er helt parfumefri. 

Hvis du vil læse mere om de parfumer, som er velkendte allergener, så kan du læse videre hos miljøstyrelsen. Derinde kan du også læse meget mere om kemien i parfumer, hvis det er noget du vil vide mere om. 

Ellers så svarer vi gerne på de spørgsmål du må have på kontakt@ps-nielsen.dk  

Hvad mangler du?